Založ si blog

Áno, aj takto sa dajú vyrábať titulky.

Je pre mňa dennodenným zvykom, že si ráno pri káve pozriem pár článkov na internete a snažím sa dostať do obrazu. Len je zaujímavé, ako dnešné média pracujú s titulkami, sú tak prešpekulované, že dokážu obyčajného človeka dostať na lopatky v tom, aký obraz, resp. názor si môže urobiť k danej problematike. Ako napríklad dnes, čítam si článok o tom, ako Slovenská republika postúpila v konkurencieschopnosti a po dočítaní kliknem na ďalší článok a tam stojí, ako sme najhorší z krajín Európskej únie, čuduj sa svete, tiež v konkurencieschopnosti. Tak a teraz je pravda kde? Niekde uprostred? Začal som sa viac zaujímať o túto tému a hľadať tú vzácnu pravdu a objektívnosť, ktorá sa dnes až tak nenosí.
Konkurencieschopnosť krajiny je určite vo svetovom a hlavne ekonomickom ponímaní mimoriadne dôležitým faktorom, predovšetkým vo svetovom hospodárstve, tomu sa dá rozumieť. I procesom globalizácie sa diktujú tvrdé podmienky na existenciu, prežitie a dominantné postavenie jednotlivých krajín. Zmena k lepšiemu je základom fungovania každého štátu, preto vo vnútornej štruktúre jeho ekonomiky, bude tá zmena reálna predovšetkým v kvalitatívnych zmenách a hlavne inovatívnom rozvoji. Pretože väčšiu schopnosť konkurovať majú podľa mnohých podnikateľov firmy aj preto, že sa zavádzajú inovácie a tým sa skvalitňujú výrobné procesy.
Tento rok sa naše Slovensko po dvoch rokoch opäť dostáva do prvej polovice v rebríčku konkurencieschopnosti, kde sme postúpili o osem priečok, čo je určite pozitívna správa, aj keď je pravdou, že máme určite na viac, ako je 67. miesto spomedzi 140 štátov. Zoberme si len našich susedov Čechov. Opäť sa posunuli o 6. priečok z 37. miesta na 31. priečku a patrí im prvenstvo v našej spoločnej skupine V4. Zaujímalo by ma, ako sa hodnotenie konkurencieschopnosti realizuje, tak som sa dočítal, že to robí Podnikateľská aliancia Slovenska. (PAS). A deje sa to prostredníctvom prieskumu, u podnikateľov.
Oslovení podnikatelia podľa uvedenej aliancie ocenili najmä:
– skrátenie doby potrebnej na začatie podnikania,
– podporu vlády, k využívaniu nových technológií cez digitalizáciu verejnej správy
– ocenili aj posun v budovaní infraštruktúry
V najväčšej miere nám v predmetnej oblasti nepomohlo, to ako viacerí podnikatelia vnímajú korupciu, ktorú až 18% z opýtaných, podľa PAS, považujú za najväčší problém v podnikaní na Slovensku. Do budúcna nám určite v hodnotení pomôže reforma ESO (efektívna, spoľahlivá, otvorená verejná správa), kde sa naše preferencie v tomto rebríčku zvýšia, tým som si istý a zníži sa administratívna zaťaženosť pre podnikateľov.
Už siedmy rok si drží prvenstvo v najlepšej konkurencieschopnosti Švajčiarsko, za ním Singapur a Spojené štáty americké. Polepšili si Nemecko a Holandsko, ktoré sa takisto umiestnili v prvej päťke. Nasleduje Japonsko, Hong Kong a Fínsko. Pre posledné z menovaných, je to najhoršie umiestnenie v histórii hodnotenia. Čo určite neberie nikto, tak tragicky, ako niektoré naše „pozitívne denníky“.
Titulka, by mohla ku konkurencieschopnosti našej krajiny, znieť kľudne takto: „Slovensko je opäť po dvoch rokoch v prvej polovici celkového rebríčka konkurencie schopnosti na svete“.

Nakupovanie v priamom prenose, zefektívnilo proces verejného obstarávania

05.01.2016

Ministerstvo vnútra SR v júli spustilo prvý nástroj projektu Elektronického kontraktačného systému (EKS), tzv. elektronické trhovisko. V slengu našej reči, sa spustil tzv. slovenský ebay 🙂 Je to systém plne elektronizovaného zadávania ponúk a nákupov tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú bežne dostupné na trhu. EKS-ko vyšlo z dielne ministra vnútra Róberta [...]

Konečne sme sa zobudili a začali sme bojovať o naše produkty?

09.12.2015

„Keď ju miluješ, nie je čo riešiť“, prežila a je stále „in“ aj v dnešných časoch. Iba máloktoré výrobky, ktorých história siaha pred rok 1989, dokázali úspešne odolávať svetovej invázii. A dokonca ich aj poraziť. Toto si dovolím tvrdiť Kofola bravúrne zvládla, i keď to nemala také jednoduché. Zbožňujem tento sladký nápoj, preto som sa [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 14065x
Priemerná čítanosť článkov: 4688x

Autor blogu

Kategórie