Založ si blog

Nakupovanie v priamom prenose, zefektívnilo proces verejného obstarávania

Ministerstvo vnútra SR v júli spustilo prvý nástroj projektu Elektronického kontraktačného systému (EKS), tzv. elektronické trhovisko. V slengu našej reči, sa spustil tzv. slovenský ebay 🙂 Je to systém plne elektronizovaného zadávania ponúk a nákupov tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú bežne dostupné na trhu. EKS-ko vyšlo z dielne ministra vnútra Róberta Kaliňáka (Smer – SD).

Na elektronickom trhovisku bude povinne nakupovať:

–  štát

– obec

– vyšší územný celok

– organizácie, ktoré sú nimi zriadené, či majetkovo prepojené

Všetky informácie môžu vyššie vymenovaní získať a tak sa dostať k potenciálnym dodávateľom z regiónu, na novovytvorených kontaktných miestach. V nich pôsobia ľudia vyškolení certifikovanými školiteľmi, ktorí im poradia s prihlásením a registráciou do Elektronického trhoviskaKontaktné miesta vznikli na 62 okresných úradoch, deviatich klientskych centrách, prístupné každý utorok od 8. do 14. hodiny. Systém registrácie je podľa vedúceho oddelenia EKS v spoločnosti Anasoft, Borisa Rybára koncipovaný tak, aby sa v ňom vedel orientovať akýkoľvek používateľ.

Jednoducho si pozrime základné výhody a následne nevýhody trhoviska.

Výhody:

1. Elektronické trhovisko je nástrojom na zefektívnenie procesov verejného obstarávania, to je dosť dôležité hlavne pre verejných obstarávateľov. Celý proces, ktorý trval tri – štyri mesiace sa skráti vďaka ET na jeden týždeň.

2. Ďalšou výhodou je zjednodušenie administrácie, pretože štát, obce, či vyššie územné spolky budú nakupovať v priamom prenose a celý proces bude prístupný na webe. Podporujú sa regionálni dodávatelia, ktorí môžu konkurovať cenami vďaka nižším nákladom na dopravu.

3. Hlavným prínosom trhoviska je jeho anonymita. Až po uzavretie zmluvy doň nikto nevie vstupovať. Nie je jasné, kto si tovar objednal a kto ho bude dodávať, keďže ide o elektronickú aukciu. Má to významný proti-korupčný charakter. Na druhej strane o nevýhode tejto „výhody“ si povieme nižšie.

Nevýhody:

1. Nemôžete si zadať balíkovú objednávku.  Keď bude štát, obec, vúc potrebovať kancelársky papier, tonery, spinky, perá, šanóny, tak si ich nevie objednať ako jeden balík, ale musí zadávať po položkách.

2. Anonymita môže byť výhodná, ako som  napísal vo výhodách, ale môže byť aj nevýhodná. Uvediem základný príklad: Nejaká obec alebo mesto chce vymeniť podlahy na úrade. Do systému zadá požiadavku na stavebné práce. Z ponúk si vyberie najlacnejšiu. Lenže až v momente výberu, keď systém vygeneruje zmluvu, zistí, že vybrali firmu, s ktorou mala v minulosti zlú skúsenosť, a firma dokonca obci dlhuje peniaze. Text zmluvy sa nedá pripomienkovať, nedá sa od nej odstúpiť. Objednávateľ tak kupuje mačku vo vreci, ak by sme to brali z negatívnej stránky.

Uvediem ešte jednu výhodu-nevýhodu

1. Tzv. nečestní obchodníci sa dostanú na trhoviskový „blacklist“. Stane sa tak v prípade, ak nesplnia zmluvu minimálne trikrát v minimálne dvoch odberateľských prípadoch.

 

Elektronický kontraktačný systém bude mať okrem elektronického trhoviska aj ďalšie dva nástroje.

Pôjde o:

1. dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov.

2. elektronickú podporu procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie, či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom (ST) a Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR).

Od 1. januára 2016 sa v zmysle nariadenia komisie (EÚ) menia finančné limity v oblasti postupov zadávania zákaziek. Upravuje sa hranica najvyššej prípustnej hodnoty podlimitnej zákazky. Tento systém nakupovania nie je zlý, po akomsi vychytaní múch, ktoré príklady som uviedol v nevýhodách sa môže stať skutočne dokonalým produktom ministerstva.

Konečne sme sa zobudili a začali sme bojovať o naše produkty?

09.12.2015

„Keď ju miluješ, nie je čo riešiť“, prežila a je stále „in“ aj v dnešných časoch. Iba máloktoré výrobky, ktorých história siaha pred rok 1989, dokázali úspešne odolávať svetovej invázii. A dokonca ich aj poraziť. Toto si dovolím tvrdiť Kofola bravúrne zvládla, i keď to nemala také jednoduché. Zbožňujem tento sladký nápoj, preto som sa [...]

Áno, aj takto sa dajú vyrábať titulky.

01.10.2015

Je pre mňa dennodenným zvykom, že si ráno pri káve pozriem pár článkov na internete a snažím sa dostať do obrazu. Len je zaujímavé, ako dnešné média pracujú s titulkami, sú tak prešpekulované, že dokážu obyčajného človeka dostať na lopatky v tom, aký obraz, resp. názor si môže urobiť k danej problematike. Ako napríklad dnes, čítam si článok o tom, ako [...]

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Lotyšsko, NATO

Príprava na Rusov? Lotyši majú z pivníc urobiť protiletecké kryty

30.04.2024 06:00

Na čo sa dá využiť jarné upratovanie? Na prípravu protileteckých krytov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 14071x
Priemerná čítanosť článkov: 4690x

Autor blogu

Kategórie